Ergonomisch thuiswerken: heel belangrijk

Velen van ons hebben het tijdens de pandemie al gemerkt: thuiswerken is niet het meest comfortabel. Schermen die op een verkeerde hoogte staan, stoelen waar je geen uren op kunt zitten en onpraktische tafels hebben voor heel wat spierpijn gezorgd. Jammer, want dat is helemaal niet nodig. De oplossing is ergonomisch thuiswerken. Maar hoe doe je dat?

Kiezen voor een flexibel bureau

Je bureau is heel belangrijk bij een thuiskantoor. Aan het bureau zul je meerdere uren per dag doorbrengen. Daarom is het goed om te kiezen voor een ergonomisch bureau. Oftewel: een bureau die is aangepast aan je zithouding. Er zijn ook bureaus die je flexibel kunt verstellen. Denk bijvoorbeeld aan een zit-sta bureau, waarbij je zowel kunt zitten als staan. Sommigen zijn elektrisch aangedreven, anderen hebben een handmatige lier. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

Verstelbare bureaus zijn handig: je kunt er zowel bij zitten als staan, of de hoogte aanpassen. Bij een bureau waar je amper je benen onder kwijt kunt, zit je niet op een goede manier. Maar bij een bureau waarbij je te veel onderuit kunt hangen, kunnen ook problemen ontstaan. Kies daarom voor een bureau dat een goede houding vereist.

Kies voor een goede stoel

Na het bureau is je stoel een van de belangrijkste elementen van het thuiskantoor. Veel Nederlanders hebben zittend werk. Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur per dag zittend door. Daarnaast liggen we nog zo’n 8 uur, wanneer we slapen, en is er nog beperkte ruimte om te gaan staan. Je begrijpt het: met zo’n zittend leven kun je maar beter kiezen voor een goede, comfortabele stoel.

Het best kun je kiezen voor een stoel die in hoogte verstelbaar is en steun biedt. Een krukje of een standaard stoel is vaak niet goed genoeg. Kies voor een ergonomische stoel om nek-, rug- en schouderklachten te voorkomen.

Doe oefeningen tijdens het werk

Neem af en toe even pauze om te rekken en te strekken. Negeer de pijn in je nek of het zeurende gevoel in de onderrug niet. Stretch je nekspieren en je armspieren en geef je rug ook wat oefening. Doe alle oefeningen rechtstaand, wat dat is goed voor de doorstroming van het bloed. Op deze manier werk je een stuk gezonder en met minder pijn!

Kom je er niet uit? Laat een specialist kantoormeubelen aanbevelen. Zo weet je zeker dat je een goede koop doet.

Leave a Reply